Håndtering av anker for utpekte tjenester.
Anke på besluttninger relatert til utpekte tjensterer sendes til ped@nortic.no
Generelle rutiner i Nortic for ankebehandling:
Saksbehandler/ PCM i Nortic AS mottar anke fra kunde. Anken skal da vurderes av PCM og det skal lages en oppsummert innstilling som sendes til godkjent uavhengig ankebehandler for ankesaker. Saksbehandler skal informere at saken er under behandling.
Ankebehandler vil saksbehandle saken og skiftelig konkludere på vegne av Nortic as sin avgjørelse av anken, dette blir sendt til kunde via saksbehandler.
All ankebehandling skal behandles innen 30 virkedager.
Hvis enighet ikke oppnås, kan det søkes råd og tolkning hos nasjonal eier av godkjenningsordningen med eventuelt med frivilling ny ankebehandling fra Nortic as sin side. Hvis ikke det fører frem har kunden anledning å anke saken til aktuelle myndighet. Det vises også til forvaltninglovens regler.
Generelle betingelser for anke og saksbehandling av utpekte tjenester.
Etter lov om tekniske kontrollorgan er Nortic underlagt forvaltningsloven kapittel II – VI når det utfører samsvarsvurderinger.
Øvrige regler i forvaltningsloven vil også gjelde i saker der det blir fattet enkeltvedtak, jf. forvaltningsloven § 1.
Noen av de viktigste reglene er presentert under.
- Habilitet
Det er en forutsetning at den enkelte saksbehandler Nortic AS ikke behandler saker der vedkommende er å regne som inhabil etter forvaltningsloven § 6. Den enkelte må selv ta stilling til egen habilitet. Forøvrig har Nortic prosesstyring av dette etter gjeldene akkrediteringsstandard.
- Innsyn og taushetsplikt
Etter lov 19. mai 2006 nr. 16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova) er dokumenter knyttet til enkeltvedtak offentlige selv om vedtaket er fattet av et annet rettssubjekt enn en offentlig myndighet, jf. § 2 første ledd, bokstav b. Personalet plikter likevel å hindre at andre får kjennskap til det de får vite om av taushetsbelagt informasjon, herunder tekniske innretninger og framgangsmåter, i sammenheng med arbeidet. Taushetsplikt er likevel ikke til hinder for at opplysninger gjøres kjent for andre relevante parter, herunder utpekende myndigheter. Se ellers forvaltningsloven § 13 flg. Alle medarbeidere som jobber med utpekte tjenester i Nortic er bundet av signert taushetserklæring.
- Veiledningsplikt
Etter forvaltningsloven § 11 har tekniske kontrollorgan en alminnelig veiledningsplikt.
For eksempel skal kontrollorganet gjennom sin veiledning påpeke eventuelle feil og mangler ved produktet/prosedyren slik at produsenten kan bringe produktet/prosedyren i samsvar med kravene i regelverket. Det er likevel produsenten som har ansvar for å finne de konkrete tekniske løsningene.
- Grunnlag av avslag
Dersom kontrollorganet har funnet mangler som strider mot kravene i forskift og disse ikke er rettet på tilfredsstillende måte, skal kontrollorganet avslå søknad om samsvarssertifikat. Produsenten skal få melding om avslaget. Samtidig skal produsenten få en skriftlig begrunnelse for vedtaket, opplysning om klageadgang og hvordan han kan få innsyn i dokumentene i saken. Det skal dessuten gis informasjon om at produsenten ikke kan søke om samsvarssertifikat av et annet teknisk kontrollorgan med mindre produktet/prosedyren er endret i mellomtiden.
- Klage på eventuelt avslag
En eventuell klage på vedtaket kontrollorganet treffer må være sendt til kontrollorganet senest 3 uker etter at underretning om vedtaket er kommet fram til produsenten. Kontrollorganet skal gjøre de undersøkelsene som klagen gir grunn til og kan oppheve eller endre vedtaket. Kontrollorganet kan avvise klagen dersom ikke vilkårene for å behandle den er oppfylt. Dersom vedtaket ikke omgjøres, kan sakens dokumenter oversendes rett klageinstans for klagebehandling. Eventuelle klager vil bli endelig avgjort av det forvaltningsorganet som er nærmest overordnet kontrollorganet. Se ellers kapittel VI i forvaltningsloven.